Iskanje
Add Listing

Opis

Vipavska dolina je posejana z vinogradi in ko pride čas za »bandimo«, je v vinogradih in kleteh še posebej veselo. Za razvoj vinogradništva v Vipavski dolini je imel veliko zaslug duhovnik Matija Vertovec. Domačine je učil vinogradnštva, prvi je v slovenščini pisal o »vinoreji«.

Matija Vertovec (1784-1851) je poskrbel tudi za cepljenje planinskih otrok proti črnim kozam.

Precej pozornosti je namenjal »domačiniki« med trtami – pineli in jo uvrstil med žlahtna vina. Pinela je po eni strani »skromna kot vipavski ljudje«, po drugi pa zahtevna, saj je občutljiva na vlago. Zato najbolje uspeva na planinskih gričih, kjer so lapornata tla, dobra prevetrenost in ugodni vplivi Mediteranana.  »Če hočete dobro pinelo, morate na Planino,« pove Vinska kraljica Slovenije 2014 Špela Štokelj.

Če je bila v planinskih kozarcih pinela, se je na krožnikih pogosto znašla repa. »Vipavski ljudje so bili varčni in so repo kisali v pinelinih topinah, zaradi česar je imela poseben okus,« pripoveduje Vilma Česen, predsednica Društva gospodinj s Planine pri Ajdovščini. »Tudi Vertovec jo je verjetno pogosto imel na mizi.« Iznajdljive gospodinje danes repo uporabljajo na različne načine in tako prepričajo tudi tiste, ki sicer nad repo vihajo nos. Boža Kete pripravlja odličen štrudelj iz repe, namesto rozin pa uporablja fižol svete Ane. Nov izziv je sladica iz repe krhljenke.

Dobrote iz vipavskih kuhinj in vinskih kleti lahko okušajo tudi pohodniki, ki se teden dni po Martinovi nedelji odpravijo po Vertovčevih poteh. »Kljub temu, da je pot dolga 18 kilometrov, se pogosto zgodi, da je med pohodniki slišati pesem. Ne glede na utrujenost in vse žulje na koncu tudi zaplešejo,« pove predsednik Društva Matije Vertovca Marijan Lozej.

Vinogradništvo je danes postalo bistveno več kot le pridelava vina. Matjaž Lemut, eden vodilnih vinarjev Vipavske doline, pravi, da je za dobro vino potrebno dobro grozdje, dobra ideja vinarja in sposobnost komunikacije s kupci. Sam je vedno stremel k najboljšemu. Že kot mladenič, ko je njegov oče za svoje fante najel manjši vinograd, da se ne bi klatili po Ajdovščini. Domače znanje in pridnost je dobro vnovčil tudi na praksi v Švici.

Matjaž in Melita Lemut sta v študentskih letih kupila posestvo, ki je danes preraslo v hišo pinotov. (foto: Leo Caharija)

Številne poti, razpredene po Vipavski dolini, vabijo pohodnike vse leto. Dobra hrana in žlahtna kapljica pa dodajata piko na i.

Fotografije: TIC Ajdovščina, Marijan Močivnik, Miha Bratina, Leo Caharija

TIC Ajdovščina
Prešernova 9
5270 Ajdovščina
05 36 59 140
ajdovscina@vipavskadolina.si
www.vipavskadolina.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve