ŽIVE JASLICE V OBJEMU LEDENE PRAVLJICE

Opis

Opis

Stoteska Mlačca pri Mojstrani ob koncu leta dobi zaledenelo podobo. V tem ledenem objemu Društvo lednih plezalcev Mlačca Mojstrana že vrsto let v času božično-novoletnih praznikov pripravlja predstave Žive jaslice v ledenem kraljestvu. Kombinacija božične zgodbe in idilične ledene dežele daje čarobnost praznikom in je pravi magnet za številne obiskovalce.

Že na samem vhodu v sotesko jih pričakajo v led vkovana drevesa, veje, skale in skulpture, ki jih pripravi Pavel Skumavc, srce in duša jaslic v ledu. Borba z naravo in vedno višjimi temperaturami je neusmiljena, a Pavlu ne manjka potrpežljivosti. »Spanca praktično ni, ves čas razmišljam, kaj bi se še dalo narediti,« pripoveduje. Za vsako ledeno stvaritev je potreben dober premislek, rezulat pa so prave ledene umetnine.

»Škoda je, da se ljudem navadno tako mudi na samo prizorišče in veliko stvari spregledajo, potem pa jim je žal,« pripoveduje ena od režiserk in scenaristk Nataša Cotman.

In ravno to prinašajo predstave v Mlačci – da se za trenutek ustavimo in se zazremo vase in okoli sebe. Kot pravi Cotmanova, imajo jaslice v ledenem kraljestvu veliko širši pomen kot le verskega. Tudi igralska zasedba kaže svojo širino s tem, da v njej niso le kristjani, imeli so tudi že muslimana. »Spominjam se fanta, ki ni bil veren in je dobil vlogo preroka. Ker ni imel pojma o tem, je šel k svoji babici, da sta skupaj pogledala v Sveto pismo in je naštudiral svojo vlogo,« pove Cotmanova.

»Vsak se lahko v določenem življenjskem obdobju najde v naših zgodbah,« še doda. Pavel se spomni na moškega, ki se ga je takratna spremljevalna zgodba o odnosu med ženo in možem tako dotaknila, da je odvihral iz soteske in se »jezil«, ker so povedali »njegovo« zgodbo.

Med igralci in občinstvom se spletejo posebne vezi, ki jih najbolje oriše režiserka biblijskega dela predstave Elizabeta Skumavc. »Enkrat nam je med predstavo zmanjkalo elektrike. Takrat so igralci in občinstvo spontano skupaj odpeli Sveto noč do konca in peli, dokler se ni vrnila elektrika.«

Žive jaslice v ledenem kraljestvu so skratka darilo, ki se ga sicer ne da fizično odnesti s seboj, a pusti izjemen pečat in v srcu prižge luč upanja vsakomur, ki vstopi v ledeno kraljestvo soteske Mlačca.

PREDSTAVE 2015/2016:

25., 26., 27., 28.12. 2015 in 1., 2., in 3.1. 2016 ob 16., 17. in 18. uri

Fotografije: Arhiv Društva lednih plezalcev Mlačca Mojstrana.

LTO – ZAVOD ZA TURIZEM

OBČINE KRANJSKA GORA

Kolodvorska ulica 1B

4280 Kranjska Gora

T.+386 (0)4 5885020

info@kranjska-gora.eu

www.kranjska-gora.si

Kontakt

Kontakt
  • Kategorija
    Ponosno slovensko, Dogodki
  • Pokrajina
    Gorenjska