»V GORJAH ZVONI, DA SE TURN MAJE«

Opis

Opis

Naslov ene najbolj znanih pesmi o Gorjah ni naključje. V gorjanski občini namreč zvoni v treh cerkvah: farni v Zgornjih Gorjah ter podružničnih v Mevkužu in Spodnjih Gorjah. Gorjanci so najbolj ponosni na veliki zvon v cerkvi svetega Jurija v Zgornjih Gorjah iz leta 1848. Njegov glas se razlega daleč naokoli.

Zvon je imel srečo, saj bi ga v prvi svetovni vojni lahko doletela usoda vseh ostalih zvonov v okolici, ki so jih morali oddati za potrebe avstroogrske vojske. Zasluge za to, da več kot 150 let star bronasti zvon še danes s svojim mogočnim zvenom preplavlja okolico, ima takratni župnik in poslanec Ivan Piber. »Zastavil je vse svoje moči in vpliv, da bi v Gorjah obdržali vsaj veliki zvon,« pove zdajšnji župnik Branko Zadnik. Kot piše v župnijski kroniki, je župnik Piber nabral nekaj manjših zvonov v okolici, jih predal dotičnemu častniku in ga pregovoril, da pusti veliki zvon. Kasneje je šel po nove, železne zvonove, ki so jih kasneje spet zamenjali bronasti. Edino navček ostaja železen. »Ta navček je edini tod okoli, ki je okrašen. Za železne zvonove namreč to ni običajno,« pojasni Branko Zadnik.

Farna cerkev svetega Jurija v Zgornjih Gorjah se prvič omenja leta 1140.

Cerkev svetega Nikolaja – Miklavža v Mevkužu je bila sprva kapelica, kasneje so zgradili še cerkev in nato zvonik.

Nekaj posebnega je zgodba o nastanku podružnične cerkve svetega Nikolaja – Miklavža v Mevkužu. »Legenda govori o mladem plemiču, ki se je na lovu izgubil v gozdu, zdrsnil po strmem pobočju in padel v reko,« pripoveduje Tomaž Bregant, velik poznavalec gorjanskega kota. »Zaobljubil se je, da bo postavil cerkev, če ostane živ. Po srečnem naključju se je rešil in ko je priplezal vrh strmega pobočja, je pred sabo zagledal ravnico. Bil je očaran nad svetom, ki se je odprl pred njim,« še dodaja Bregant.

Ob cerkvi v Mevkužu teče izjemno čista in zdrava voda, ki jo domačini imenujejo Miklavževa voda.

V Spodnjih Gorjah je podružnična cerkev, posvečena svetemu Ožboltu, angleškemu kralju, ki je živel v 7. stoletju po Kristusu, cerkev pa se prvič omenja leta 1501. Cerkev je bila nekoč del blejske župnije, zato še danes na Martinovo nedeljo, ko goduje patron blejske župnije, v Spodnjih Gorjah pripravijo žegnanje. Njeni bronasti zvonovi so bili med prvo svetovno vojno pobrani in kasneje nadomeščeni z železnimi. Leta 2002 so domači obrtniki združili moči in ponovno vpeli bronaste zvonove.

Cerkev svetega Ožbolta v Spodnjih Gorjah.

Fotografije: Občina Gorje

OBČINA GORJE

Zgornje Gorje 6b

4247 Zgornje Gorje

T. (04) 575 18 00

obcina.gorje@gorje.si

www.gorje.si

Kontakt

Kontakt
  • Kategorija
    Ponosno slovensko, Dediščina
  • Pokrajina
    Gorenjska