Iskanje
Add Listing

Opis

Begunjc' so bili od nekdaj ponosni na svojo vas in njeno okolico. Tudi najbolj znan med njimi, glasbena legenda Slavko Avsenik je ljubil svojo rodno vas in se kot lastovka vedno rad vračal v domače gnezdo. S svojim bratom Vilkom je Begunjam na Gorenjskem s številnimi skladbami postavil nesmrten spomenik.

»Vedno, ko je prišel s turneje domov za kratek čas, smo prišli obiskat Begunje,« pripoveduje Slavkova žena Brigita Avsenik. »Ko sva prišla do križišča pri Podvinu in zavila proti Begunjam,  je moj mož vedno rekel: ”Poglej, pa ga ni lep’šga kraja na svet’, kot je to”

Begunje z okolico

Slavkov sin Gregor Avsenik doda, da so očeta najbolj navduševali okoliški hribi na čelu z Begunjščico in, s piko na i, Svetim Petrom. Ne le pogled nanje, ampak tudi čudoviti razgledi s teh vrhov na radovljiško ravnino in naprej proti Bledu in Julijcem navdušujejo sleherno oko pohodnika, ki se znajde v teh koncih. Ni čudno, da so poti od doline Drage preko Planince in Poljške planine do Robleka in naprej proti Begunjščici ali pa proti Svetemu Petru in Sankaški koči od nekdaj priljubljene tako med domačini kot izletniki.

V dolino Drage so domačini uredili poti, navdahnjene z Avsenikovo glasbo, na katerih je moč najti zanimive naravne in kulturne znamenitosti. Ena takšnih je Grad Kamen.

Roblek je bil v preteklosti priljubljeno shajališče mladih, ki so tako pobegnili ‘avtoritetam’ v dolini. Tudi mladi Slavko je rad zahajal tja. »Mož je potegnil harmoniko in že so bili vsi ”u luft”,« pove gospa Brigita.

Roblekov dom je v srcih mladih Begunjcev veliko pomenil. Avsenikova generacija je vložila stotine ur svojega dela, da so med vojno požgani dom postavili nazaj že leta 1946. In kot pripovedujejo domačini, je bila ta mladina gori celo poletje, dokler niso koče nazaj postavili.

Na otvoritvi obnovljenega Roblekovega doma je igral trio Slavka in Vilka Avsenika.

V zrelih letih je Slavko Avsenik rad zahajal na Svetega Petra, na Goro, kot je sam rekel. Od tod je imel vso lepoto gorenjskega sveta na dlani. S svojo lado nivo je sem vozil svoje goste, rad se je srečeval z domačini, sam pa tu našel navdih in sprostitev. Gospa Brigita se spominja enega od skupnih trenutkov, ko so bili otroci še majhni in so šli s Francem Koširjem na Svetega Petra. Tam so na Slavkovo željo prespali na seniku. »Zjutraj je šel Košir s trobento na rob in zaigral. Tega ne bom nikoli pozabila, kako je bilo lepo«.

Sveti Peter

Na vseh pohodniških poteh v okolici Begunj se lahko srečujemo z ljubeznijo, ki jo je do teh krajev v srcu nosil Slavko Avsenik. In imel je prav – »sredi teh gora sreča je res doma.« 

 Fotografije: Žan Kolman in arhiv Begunc smo junc. 

TURIZEM RADOVLJICA

Linhartov trg 9

4240 Radovljica

T: 04 531 51 12

E: info@radolca.si

www.radolca.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve