Iskanje
Add Listing

Opis

Ste vedeli, da je od skoraj 80 vrst divjih orhidej, rastočih v Sloveniji, več kot polovico teh lepotic mogoče najti v Bohinju? Nekatere so bolj opazne zaradi svoje barvitosti, a veliko je takšnih, ki se sramežljivo skrivajo na travnikih, v gozdovih in gorah. Niti domačini večinoma ne vedo, da je marsikatera drobna, na videz nič kaj ugledna rožica del družine mogočnih tropskih lepotic, ki nam najprej padejo na pamet ob besedi orhideja.

Čeladasta kukavica (Orchis militaris) Foto: Peter Strgar

Polona in Peter Strgar sta ena tistih domačinov, ki odkrivata skrivnostno lepoto bohinjskega cvetja. Peter je v objektiv svojega fotoaparata ujel že marsikatero cvetlico, ki se sicer spretno izmika radovednim očem. Ena takšnih je brezlistni nadbradec, ki raste v gozdu. »Več let sem jo iskal, čeprav mi je botanik Igor Dakskobler povedal, kje so jo opazili in kdaj naj bi jo iskal,« pripoveduje o ‘lovu’ na eno najredkejših orhdej pri nas. »Na koncu sem jo le našel in ugotovil, da mi je bila ves čas tik pred nosom – njeno rastišče sem lahko gledal skozi domače okno.«

Brezlistni nadbradec (Epipogium aphyllum) Foto: Peter Strgar

Polona se spominja najdbe čmrljelikega mačjega ušesa v Soteski, divje orhideje, podobne vrtnarski, le z manjšimi cvetovi. »Kar božaš jo,« z navdušenjem pripoveduje o svoji najdbi. Takšno navdušenje na svojih botaničnih vodenjih opaža tudi pri tujcih, posebno Angležih. »Navdušeni so že ob vsaki, nam ‘brezvezni’ roži,« pravi Polona in doda: »Šele takrat se res zaveš, kaj tukaj sploh imamo.«

Čmrljeliko mačje uho (Orphrys holosericea) Foto: Peter Strgar

Prav z Otoka je prineslo idejo o organizaciji Mednarodnega festivala alpskega cvetja, ki v Bohinju poteka vsako leto maja in junija. Škot Ian Mitchell, sicer reden gost Bohinja, se je zaljubil v bohinjsko naravo in njeno cvetoče bogastvo. Zato je bil eden glavnih pobudnikov festivala. Ideja je kmalu padla na plodna tla in festival iz leta v leto raste. Danes vse več domačinov sodeluje z različnimi dogodki na temo alpskega cvetja: od glasbenih večerov, delavnic ročnih spretnosti, do različnih vodenj, kakšen cvet pa pade tudi v lonec.

Voden botanični izlet na severnem obrežju Bohinjskega jezera

Ker na mladih svet stoji, že od samega začetka festivala sodelujeta tudi bohinjska osnovna šola in vrtec. Mlade učene glave skozi različne dejavnosti pridobivajo znanje o pestrosti alpskega cvetja v njihovi okolici. Najmlajši pa naravo na zanimive načine in s pomočjo bohinjskih pravljičnih junakov spoznavajo na dvodnevni prireditvi U konc’ sveta so pravljice doma.

Izdelovanje venčkov iz cvetja

Ozaveščanje mladih se vsekakor obrestuje. Nekdanji gozdar in ljubiteljski botanik Ivan Veber opaža, da so mlajše generacije veliko bolj spoštljive do alpskega cvetja kot starejše, pri katerih marsikatera rastlina, tudi redka, pristane v vazi.

Ko pridete v Bohinj, le pozorno oči na peclje – morda vas na vaših poteh preseneti kakšna divja lepotica. A pozor! Naj ostane tam, kjer se počuti najbolj domače.

Fotografije: Peter Strgar, Foto Bohinj, arhiv Turizma Bohinj

Občina Bohinj

Triglavska cesta 35

4264 Bohinjska Bistrica

Tel.: 04/577 01 00

Fax.: 04/572 18 64

E-mail: obcina@bohinj.si

www.obcina.bohinj.si

Turizem Bohinj

Triglavska cesta 30

SI 4264 Bohinjska Bistrica

Tel.: +386 (0)4 57 47 590

GSM: +386 (0)31 557 124

info@bohinj.si

www.bohinj.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve