ŠKORNJI IZ MOJSTRANE NA STREHI SVETA

  • Slovenski-planinski-muzej

Opis

Opis

Mojstrana je prvim slovenskim alpinističnim podvigom v Himalaji dala skupino odličnih plezalcev z imenom »mojstranške veverice« in posebne škornje iz delavnice čevljarja Janeza Eržena.

Škornji so bili po zasnovi Kazimirja Drašlerja in Aleša Kunavra najprej narejeni v žirovski Alpini za odpravo na Anapurno leta 1969. »Švedski trgovec nam je podaril losove kože. Sprva v Alpini niso bili navdušeni nad izdelovanjem teh čevljev, saj je bilo potrebno veliko ročnega dela. Zato jih je za nekaj nadaljnjih odprav po tem modelu delal mojstranški čevljar Eržen,« pripoveduje Klavdij Mlekuž, kot prvi od »veveric« član katere od jugoslovanskih odprav. Zaradi zahtevnega dela, kjer je bilo treba ročno šivati vsak del škornja posebej in izdelati v dokaj kratkem času obutev za celotno odpravo, je imel Eržen tudi nekaj pomočnikov.

»Himalajski« škornji so danes del bogate zbirke Slovenskega planinskega muzeja.

Kljub domači izdelavi so bili škornji zelo kakovostni in njihovi uporabniki nikoli niso staknili omrzlin. Janko Ažman, član obeh odprav na Makalu v začetku sedemdesetih let in v navezi z Matijem Maležičem prvi Slovenec, ki je prestopil mejo 8000 metrov, slikovito opiše še drugo prednost škornjev, ki jih je prvič nosil ob osvojitvi vrha Istor-o-nal v Hindukušu: »Če si stal z njimi v vodi samo do kolen, nisi bil moker.« 

Kljub udobju, toploti in vodoodpornosti so se pri plezanju pojavile težave. »Ker so bili mehki in so se upogibali, so noge, kadar smo bili v steni, zelo trpele,« pravi Ažman. »Težave so bile tudi pri nameščanju derez in so te včasih sredi stene padle dol.«

Škornji, izdelani v delavnici mojstranškega čevljarja Janeza Eržena, so narejeni iz jagnječjega in jelenovega krzna.

»Dlake, ki so s škornjev odpadle v sneg ob baznem taboru, so se potem znašle v čaju ali juhi«, v smehu še doda Mlekuž.

V tistem času v Jugoslaviji dobre opreme za plezanje ni bilo mogoče dobiti, zato so se fantje znašli po svoje. »Z Janezom Brojanom sva nekoč s fičkom spredaj pod pokrovom ‘švercala’ gumijaste podplate za celotno odpravo,« se spominja Ažman. »Himalajske« škornje je danes zamenjala modernejša alpinistična obutev, škornji pa so svoje mesto našli v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Del muzejskega razstavnega prostora, kjer so v vitrini shranjeni »himalajski« škornji.

Mojstranške »veverice« (z leve proti desni) - Janko Ažman, Klavdij Mlekuž, Zvone Kofler in Janez Brojan mlajši. Kasneje sta se jim pridružila še Miha Smolej in Janez Dovžan.

Fotografije: Slovenski planinski muzej, Mojstrana

SLOVENSKI PLANINSKI MUZEJ

Triglavska cesta 49

4281 Mojstrana

T. +386 (0)8 380 67 30

info@planinskimuzej.si

www.planinskimuzej.si

Kontakt

Kontakt
  • Kategorija
    Ponosno slovensko, Dediščina
  • Pokrajina
    Gorenjska