Iskanje
Add Listing

Opis

V Tržiču je navada, da vsako prvo septembrsko nedeljo postavijo štante in začne se čevljarski praznik. Na Šuštarsko nedeljo tržiške ulice preplavijo trume obiskovalcev, ki pridejo bodisi zaradi čevljev bodisi zaradi zabave. Čeprav se je čevljarska dejavnost v zadnjem obdobju precej spremenila, spomin na nekdanje šuštarske delavnice, posejane po Tržiču in okolici, še živi. In v teh delavnicah je nekdaj na delovni mizi med orodjem, 'muštri' (vzorci) in materialom stala posebna luč, ki je čevljarjem dajala svetlobo, ko so bili dnevi krajši. To je zgodba o čevljarski svetilki.

Luč na gavge, kot ji tudi pravijo, je bila zvesta spremljevalka čevljarjev od sv. Mihaela (29. septembra) do sv. Gregorja (12. marca). Skozi z vodo ali alkoholom napolnjene steklene krogle je kot skozi lečo prihajala usmerjena svetloba, ki je čevljarjem osvetljevala delovno površino.

Svetilka je že ob vstopu v delavnico ponazarjala status in kakovost čevljarjev. »Pred največjo kroglo je sedel mojster oz. lastnik delavnice, pred dvema malo manjšima sta sedela pomočnika, najmanjša krogla pa je izkazala posebno čast vajencu,« pripoveduje Jernej Kosmač, poznavalec in izdelovalec replik čevljarskih lučk. Kot pravi, najlepšo svetlobo dajejo krogle, napolnjene s ‘šnopsom’ oz. ‘ta zelenim’, kar so veseljaški čevljarji znali izkoristiti. »Ko je mojster zapustil delavnico, so ga mimogrede majčkeno poskusili. Mojster je, ko je opazil, da so krogle precej bolj prazne kot prej, takoj vedel kolk’ je ura,« pove Kosmač.

V Tržiškem muzeju hranijo edinstven primerek čevljarske lučke na Slovenskem. (Foto: Milan Malovrh)

Šuštarska lučka je družila tako čevljarje kot tudi družinske člane, saj so bile delavnice pogosto kar v kuhinji, na rahlo dvignjenem podu. In pri čevljarjih ni bilo dolgčas, saj so se znali ob delu tudi pozabavati.

Spomin na stare šuštarske delavnice ...

Ko so se dnevi začeli daljšati, luči niso več potrebovali in so jo (simbolično) vrgli v vodo. Tako je še danes v Tržiču običaj, da na predvečer gregorjevega na gladini Tržiške Bistrice zaplujejo gregorčki – lično izdelane hišice in druga ‘plovilca’ s svečkami.

V izdelavo gregorčkov, med katerimi so nekateri prave umetnine, so aktivno vključeni tudi tržiški otroci. (Foto: Alja Gladek)

Luč na gavge bi skoraj utonila v pozabo, a je pred leti dobila navdušenca, ki ji je vdahnil novo življenje. Jernej Kosmač in njegov sin Matej z replikami čevljarskih lučk osvajata svet. Tako so te svetilke med drugim našle pot tudi v muzeja v Tokiu in Los Angelosu.

Jernej Kosmač s svojo repliko čevljarske lučke.

Čeprav je čevljarska svetilka s prihodom elektrike izgubila svoj prvotni pomen, danes kot okras v domovih še vedno ohranja del svojega poslanstva –združuje ljudi.

Fotografije: Arhiv TD Tržič, arhiv Tržiškega muzeja

TURISTIČNO DRUŠTVO TRŽIČ

Trg svobode 18, 4290 Tržič

E: info.tdtrzic@gmail.com

www.trzic.info

TRŽIŠKI MUZEJ

www.trziski-muzej.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve