POB’Č, KI SEJE DOBRO VOLJO MED LJUDI

Opis

Opis

Kranjska Gora je s svojo okolico tudi dežela pravljic. Najbolj znano pravljično ime je zagotovo Kekec, pogumen, prebrisan pastirček, ki ga je ustvaril kranjskogorski pisatelj Josip Vandot. Zgodbice o tem korajžnem fantiču in njegovi druščini še danes navdušujejo staro in mlado.

Kekec skupaj s prijateljema, bojazljivim Rožletom in slepo deklico Mojco v visokogorju pase živino in pri tem doživi marsikaj zanimivega. Težave jim povzročata divji lovec Bedanec in divja teta Pehta, ki jima je zviti in iznajdljivi Kekec vedno kos. Teta Pehta zanj pravi, da je »strašnó navihan pob’č«. Ko ga je nekoč ujela, se je ni prav nič bal. »Je reku: ‘Ko pa se bom vas bal, sej ste ki ena stara teta’,« po kranjskogorsko pripoveduje teta Pehta.

Otroci iz skupine Kekci v kranjskogorskem vrtcu povedo, kako je nagajal strašnemu Bedancu. »Kekec je oponašal sovo in se je Bedanc ustrašil in zbežal, ker je mislil, da sova prinaša smrt. Mi se je pa ne bojimo,« pripovedujejo ‘Kekci’ in v svoji otroški iskrivosti dodajo: »Ta Bedanc nič ne ve. Je prava boječka.«

Med osrednjimi Vandotovimi junaki so še deklica Tinkara, dobri straček Kosobrin, ki je otrokom najbolj ostal v spominu po tem, da ima »dvižni most«, in modri Vitranc.

Kekec včasih na obisk povabi še druge slovenske pravljične junake.

Čeprav je Kekca in njegovo druščino v Kranjski Gori zaznati na vsakem koraku, ti Vandotovi liki še posebej oživijo ob začetku poletnih počitnic. Takrat že tradicionalno potekajo Kekčevi dnevi, namenjeni vsem družinskim članom.

Pesem, ples in dobra volja.

Poslikavanje obrazkov.

V tednu dni se vrstijo prireditve in animacije, kjer otroci in njihovi starši uživajo v športnih aktivnostih, se odpravijo na izlet v eno od pravljičnih dežel v okolici ter preizkušajo spretnost svojih prstkov na ustvarjalnih delavnicah. Včasih tudi kaj dobrega skuhajo. Ker je Kekčevo glavno vodilo »dobra volja je najbolja«, ne manjka tudi plesnih, glasbenih in gledaliških nastopov.

Otroci in njihovi straši lahko obiščejo Kekčevo in Škratovo deželo, se odpravijo na Rajžo po poteh triglavskih pravljic ali se ustavijo v Pekarni Mišmaš.

Fotografije: LTO Kranjska Gora

LTO – ZAVOD ZA TURIZEM

OBČINE KRANJSKA GORA

Kolodvorska ulica 1B

4280 Kranjska Gora

T.+386 (0)4 5885020

info@kranjska-gora.eu

www.kranjska-gora.si

Kontakt

Kontakt
  • Kategorija
    Ponosno slovensko, Dogodki
  • Pokrajina
    Gorenjska