Iskanje
Add Listing

Opis

Na severnem robu Triglavskega narodnega parka, nedaleč od vasi Podkoren, v objemu Vitranca in Karavank, si je mlada Sava Dolinka izbrala kraj, kjer z vso veličastnostjo privre iz zemlje in se poda na svojo pot prek Slovenije. Njena druga zibelka je postlana z redkim, če že ne edinstvenim rastjem, v njej pa so zavetje poiskale tudi izjemne živalske vrste. Tej zibelki je ime Zelenci.

Ime so dobili po jezercu na skrajnem zahodnem robu močvirja, ki mu modrozeleno barvo dajejo plasti iz jezerske krede. To je ostanek mogočnega velikega jezera, ki je nastalo po zadnji ledeni dobi.

Izvirčki vode na dnu jezera v Zelencih so videti kot majhni vulkančki.

Zelence so že od nekdaj prihajali občudovat poznavalci in častilci lepote. Med tistimi, ki so se zaljubili v to modrozeleno oko Zgornjesavske doline, je bil tudi znameniti angleški naravoslovec Sir Humphry Davy. »Bil je pogost obiskovalec v teh krajih. V svoji znameniti izjavi je za Savsko dolino dejal, da v Evropi ne pozna nič lepšega,« pove Nina Peternel iz LTO Kranjska Gora.

Sir Humphry Davy je večkrat bival »Pr Čošelnó« v Podkorenu.

Krajinska pestrost in slikovitost sta privabili mnoge slikarje, med njimi je bil tudi Ladislau Benesch. Danes Zelenci navdihujejo fotografe. Kot pravi Nina, so Zelenci zelo »fotogenični«, saj tam skorajda ne nastane slaba fotografija.

Zelenci se ob sončnem vzhodu in zahodu pokažejo v čarobni podobi. Idilično kuliso z gorsko verigo Ponc v ozadju.

A lepota Zelencev ni le površna. V svojih nedrih skrivajo drobne zaklade, ki jih ni najti nikjer drugod ali pa so izjemno redki. Med močvirskim rastlinjem najdemo močno ogrožena dlakavoplodni šaš in rjavo kljunko, zanimivi sta vrsti mesojedih rosik. Tu živijo tudi številne ogrožene živalske vrste. Najbolj so zastopane dvoživke ter različne, tudi redke vrste ptic in žuželk.

Smaragdno jezerce je obdano z močvirnatim svetom, imenovanim Drni. Gre za izjemen ekosistem, kakršnih je v Sloveniji ostalo malo.

Zanimivo je, da kljub ostrim zimskim razmeram, ki pozimi vladajo na tem območju, Zelenci ne zamrznejo. Njihova stalna temperatura preko celega leta je 5-6°C.

Od leta 1992 so Zelenci naravni rezervat. Po njem je speljana tematska pot, primerna tudi za družine. Predvsem pa ljudje v tem koščku raja najdejo mir in sprostitev.

Fotografije: LTO Kranjska Gora

LTO – ZAVOD ZA TURIZEM 
OBČINE KRANJSKA GORA

Kolodvorska ulica 1B

4280 Kranjska Gora

T.+386 (0)4 5885020

info@kranjska-gora.eu

www.kranjska-gora.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve