MAJA ZUPAN – predana turizmu in športu

Opis

Opis

Energična, dobrovoljna, a odločna pri doseganju svojih ciljev. Takšna je Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, sicer pa strasna športnica, predana teku in gorskemu kolesarstvu. Ves čas je na preži za novimi izzivi, delovnimi in športnimi. In ravno to jo dela uspešno, ne glede na to, česa se loti.

V turizmu vas vsakodnevno čakajo novi izzivi. Kakšno je vaše vodilo pri soočanju z njimi in kako prepoznavate potenciale za razvoj turizma?

Zavedam se vseh lepot Slovenije, Žirovnica pa se mi sploh zdi en tak biser. Pogosto slišim, da se nekaj ne splača, kar me grozno zmoti. Na nekom, ki vodi turizem, je, da ljudi motivira in jim na primeru dobrih praks pokaže, da se da. Pritegniti nekoga, ki se želi ali se že ukvarja s turistično dejavnostjo, da se še bolj zagrize v svoje delo, se identificira s krajem, zgodbo – to je tisto, kar me vodi.

V vas je tudi nekaj raziskovalne žilice, iščete nove zgodbe, ki bi privabile ljudi… Katere so najbolj zanimive?

Zavedam se, da so turizem zgodbe. Vedno pa stremim k temu, da imam neko podlago, dokumente. Odkrila ogromno zanimivih zgodb. Iz teh majhnih vasic pod Stolom izhaja toliko pomembnih mož na področju znanosti in kulture, kar me navdihuje. V 17. stoletju smo npr. imeli rektorja Dunajske univerze – to je bil Jurij Bohinc iz Smokuča, in tudi to je pripomoglo k temu, da je imelo toliko mladih nadarjenih fantov iz teh vasi možnost študirati na Dunaju. Navdušila me je tudi zgodba čebelarskega učitelja Antona Janše. Veliko delamo na tem, da bi bil 20. maj (rojstni dan Antona Janše op.a.) svetovni dan čebel. To je ogromen potencial tako za žirovniški kot slovenski turizem.

Velikokrat je slišati pozive k večjemu povezovanju na področju turizma v Sloveniji. Kako vi gledate na to?

Mislim, da za turizem ni najbolje, da je toliko občin v Sloveniji, čeprav sem ponosna na svojo občino. Enostavno zato, ker se čisto nehote gleda na vse v okviru občinskih meja, na turizem pa je treba gledati širše. Sama sem ponosna, da nam je pred leti uspelo preseči občinske meje in organizirati velik mednarodni športno rekreacijski dogodek – Triatlon Karavanke, kjer so sodelovale občine Žirovnica, Bled in Gorje. Dododek je tako dobro uspel, da bi bil lahko primer dobre prakse povezovanja. In rekreativni turizem je eden od potencialov slovenskega turizma.

Šport je tudi pomemben del vašega življenja. Ukvarjate se z gorskim kolesarstvom in tekom. Kako vam to pomaga pri vsakdanjem delu?

Športnica sem že od nekdaj. Kot osnovnošolka sem sodelovala na vseh večjih občinskih in regijskih tekmovanjih. V najstniških letih je vse to nekoliko zamrlo. Kasneje pa sem spet začela posvečati del svojega prostega časa športnim aktivnostim. Tek je najbolj naraven in ni časovno potraten, to me najbolj navdušuje. Daje mi izjemno energijo tudi za delo v službi. Ne glede na to, koliko časa preživim v službi, si poskušam vzeti tudi čas za rekreacijo, saj si s tem polnim baterije.

Ne ostajate pa samo na rekreativni ravni. Letos ste med drugim tekli na maratonu v Berlinu. Kakšna je bila ta izkušnja?

Nikoli nisem imela željo preteči maratona. Velikokrat sem v krogu svojih domačih in prijateljev rekla, da kdor se loti maratona, uničuje samega sebe. Zarečenega kruha se največ naje. Tako sem se konec septembra udeležila maratona v Berlinu in mi ni nikakor žal. Neizmerno pozitivno vzdušje, več kot 40.000 tekačev in milijon 200 navijačev –izjemno. Zadnjih 5 km, ko je najtežje, te ti navijači kar ponesejo skozi cilj.

To pa ni bil edini letošnji športni izziv. Udeležili ste se tudi svetovnega prvenstva v gorskokolesarskem maratonu, Sellaronda Hero 2015 v Dolomitih…

Gre za eno najtežjih preizkušenj v Evropi. Kljub temu, da kolesarim šele osem let, ampak je bilo teh intenzivnih, sem letos sprejela ta izziv. Nastopila sem v amaterski kategoriji, kjer so nastopile tudi nekatere nekdanje tekmovalke. V nekaj urah smo morale premagati 3000 višinskih kilometrov. Zanimivo je bilo tudi to, kako se z vidika turizma lotevajo te preizkušnje. Že samo pri prodaji promocijskih oblačil in predmetov so pretkani. Na voljo je namreč omejeno število izdelkov, ki navadno poidejo, še preden se tekmovanje začne. Na ta način spodbudijo tekmovalce in spremljevalce, da pridejo že kak dan prej, to pa je prednost za ponudnike namestitvenih kapacitet.

Kot edina Slovenka ste letos sodelovali v kolesarski turi od izvira do izliva Save, torej od Zelencev do Beograda. Kaj vas je pri tej, sicer promocijski turi, najbolj navdušilo?

Čudovita izkušnja! Kar me še danes navdihuje, je to, da bolj kot smo se družili z ljudmi v manj razvitih krajih, bolj z dušo so bili z nami, bolj so nas bili veseli. Navdušilo me je, kako so kolesarska društva, ki so nas sprejemala, dobesedno tekmovala med seboj, kdo nas bo bolje postregel, bolj zabaval, nas čim bolj spoznal.

Fotografije: Zasebni arhiv

ZAVOD ZA TURIZEM

IN KULTURO ŽIROVNICA

Žirovnica 14

4274 Žirovnica

info@zirovnica.eu

www.zirovnica.eu

Kontakt

Kontakt
  • Kategorija
    Intervju, Ponosno slovensko
  • Pokrajina
    Gorenjska