Iskanje
Add Listing

Opis

Lom pod Storžičem velja za eno najlepših hribovskih vasi v Sloveniji. Izjemna naravna kulisa s čudovitimi razgledi na okoliške vrhove prinaša slehernemu prišleku mir in sprostitev. Slednjo lahko najde tudi s pohodnimi čevlji, na kolesu ali pozimi na saneh. Popotnikom vrata odpira pet turističnih kmetij, med katerimi je najstarejša 300 let stara kmetija Pr' Hariž. Toda kaj ima ta simpatična vasica z okoli 600 prebivalci skupnega z več milijonskim Sankt Peterburgom?

Lom pod Storžičem (Foto: Vili Vogelnik)

Vse se je začelo z glasbo. Lomski župnik Silvester Novak je v letih 1996  in 1997 v Slovenijo pripeljal Državno akademsko pevsko kapelo M. I. Glinka, ki je skupno imela 30 koncertov po Sloveniji. Ob tem je prišel na idejo, da bi v obnovo cerkve sv. Katarine, stare več kot 600 let, vključil vrhunske ruske restavratorje. Za obnovo petih oltarjev se je povezal s podjetjem Restavrator in v Lom so poleti začeli prihajati štirje vrhunski restavratorji:  Vladimir Marčenko, Andrej Volkov, Vladimir Strazov in Aleksander Dvornikov.  Slednja dva sta sodelovala tudi pri obnovi slik v stolnici sv. Izaka v St. Peterburgu.

Foto: Vili Vogelnik

Obnova oltarjev v lomski cerkvi pomeni predstavitev ruske restavratorske tradicije in sanktpeterburške restavratorske šole, kar je edinstven primer za slovenski prostor, redek pa tudi v svetovnem merilu.

Veliki oltar je leta 2004 blagoslovil zdajšnji kardinal Franc Rode (na fotografiji z ruskimi restavratorji).

V 14 letih, kar so trajala dela, so restavratorji navezali pristne vezi z domačini. In tako je padlo tudi povabilo za obisk Lomljanov v ‘severnih Benetkah’. »Strazov nam je enkrat za šalo dirigiral, potem pa nas je povabil, da pridemo v Sankt Peterburg za njegov rojstni dan,« pove zborovodja lomskega zbora Jože Tišler.

Lomski mešani pevski zbor na obisku v Sankt Petersburgu.

Pomembnih ruskih obiskov v Lomu ni manjkalo. Med drugim se je tu ustavil eden najbolj poznanih Rusov, voditelj številnih kulturnih oddaj, Vječeslav Belza. Nekaj dni je bival na turistični kmetiji Špan. »Všeč mu je bil tukajšnji mir,« se ga spominja Slavka Meglič. Pri njih so na svoji turneji po Sloveniji prenočevali tudi člani orkestra sanktpeterburških solistov.

Pianistka Karine Gišjan se je tako zaljubila v Lom in Slovenijo, da je tukaj tudi ostala. »V Lom sem prišla na povabilo župnika in več let poleti pripravljala koncerte. Bila sem toplo sprejeta, dobila sem veliko prijateljev,« pripoveduje. Čeprav danes živi v Celju, se še vedno rada vrača v Lom. Tudi poročila se je v lomski cerkvi. Svoje vezi z Lomom je utrdila še z vodenjem kvarteta lomskih dvojčkov, ki se lahko pohvali s tremi zmagami na mednarodnem festivalu ruske otroške glasbe Veseli veter.

Karine Gišjan in kvartet lomskih dvojčkov.

Ruske goste so, kot pove župnik Silvo, najbolj navdušili lomska narava in ljudje. »Tukaj so bili sprejeti za svoje, domače.« Všeč jim je bilo, da so se lahko po končanem delu odpravili na eno od okoliških planin ali kaj dobrega domačega pojedli. In prav na to domačnost v Lomu stavijo tudi v prihodnje.

Fotografije: Vili Vogelnik, KS Lom pod Storžičem

Krajevna skupnost Lom pod Storžičem

Lom pod Storžičem 56, 4290 Tržič

info@lompodstorzicem.si

www.lompodstorzicem.si

Župnija Lom, Lom pod Storžičem 18, kontaktna oseba: Silvo Novak (031 442 937)

Izletniška kmetija PR’HARIŽ, Potarje 7, tel. 04 594 51 07

Turistična kmetija PR’ŠPAN, Potarje 3, tel. 04 594 50 45

Turistična kmetija REKAR, Grahovše 26, tel. 04 594 50 03

Turistična kmetija ŠTORMAN,Lom pod Storžičem 10, 041 786 269

Turistična kmetija Pr’ Tič, kmetija-tic.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve