Iskanje
Add Listing

Opis

Kdor obišče Medvode z okolico, ne bo šel lačen od tod. Za tolažbo lačnih želodčkov skrbi bogata gostinska ponudba na vseh koncih medvoške občine, ne manjka pa tudi zanimivih posladkov za dušo. Tako je tudi na kulinarični poti po treh medvoških gostilnah Slovenije.

Sveti Jakob

Začenjamo na priljubljeni izletniški točki, Svetem Jakobu, od koder se ob lepem vremenu odpre pogled na Ljubljansko kotlino in dobršen del gorenjske pokrajine.

Nedaleč stran, v vasi Topol, stoji več kot 150 let stara gostilna, ki jo je 1924 prevzela družina Dobnikar. Začetki so bili skromni, gostje so bili predvsem premožnejši, pripoveduje Toni Dobnikar, predstavnik tretje generacije Dobnikarjev, ki vodi gostilno. Danes vanjo zahajajo pohodniki, izletniki, pa tudi kakšna predsedniška glava. »V času priprav na osamosvojitev Slovenije so vidni slovenski politiki hodili sem gor nabirat kondicijo, pri nas pa imeli tudi kakšen sestanek.« Ko so bili decembra leta 1990 razglašeni rezultati plebiscita, so na Sveti Jakob prišli predstavniki prve slovenske vlade in praznovali skupaj z domačini.

V Gostilni Dobnikar si poleg domače hrane lahko privoščite tudi koktejl.

V Gostilni Belšak najbolj stavijo na zorjeno govedino in odlične štruklje.

Na drugi strani hriba, nad Golim Brdom, stoji Slavkov dom. Zgrajen je bil kot nemška karavla. Od tod so Nemci imeli pregled na obrobje t.i. Dolomitske republike, takrat osvobojenega ozemlja v Polhograjskih dolomitih. Po vojni so stavbo prevzeli medvoški planinci in jo poimenovali po prvem medvoškem talcu v Begunjah, Slavku Čarmanu.

Pred 20 leti sta dom prevzela domačina Dušan in Branka Belšak, mu vdahnila novo življenje in tako je dom namesto planinske postojanke postal kulinarično zatočišče za vse, ki si radi privoščijo kakovostno domačo hrano. Zanjo skrbi tudi eden najmočnejših Slovencev – njun sin Matjaž.

Jakob Aljaž

Od Golega Brda nas pot vodi proti Pirničam, krajem, kjer je mladost preživljal zavedni župnik Jakob Aljaž. Peljemo se mimo Mednega, od koder je bila Aljaževa nečakinja Micka Žagar.

»Za doto je dobila 300 goldinarjev in s tem denarjem (ker se ni nikdar poročila) je bil plačan stolp na vrhu Triglava,« pove poznavalec medvoške zgodovine Vladimir Bertoncelj.

Pri Mihovcu je bilo vedno veselo, imajo celo svoj ansambel.

Nedaleč stran od Aljaževega rodnega Zavrha, v Zgornjih Pirničah, stoji gostilna Mihovec, kjer živi Aljaževa pranečakinja Ivanka Petač. Čeprav je bila rojena istega leta, ko je Jakob Aljaž umrl, je ponosna na svoje sorodstvene vezi z njim. V dar je dobila njegove citre, ki so še danes pri hiši. Njena vnukinja Mojca pa je s pomočjo etnologa Janeza Bogataja v duhu znanega daljnega sorodnika uredila eno od sob v gostilni.

Na vsaki postaji našega potepa se najde kaj zanimivega, predvsem pa dobra hrana iz domačih sestavin – najboljša kombinacija za prijeten izlet.

Fotografije: Arhiv Javnega zavoda Sotočje

JAVNI ZAVOD SOTOČJE MEDVODE

Ostrovrharjeva ulica 4

1215 Medvode

turizem@medvode.info

01/361 43 46

041 378 050

www.zavodsotocje.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve