Iskanje
Add Listing

KOVAŠKA KLADIVA V KROPI ŠE NISO UTIHNILA

Opis

Ko pomislimo na Kropo, ne moremo mimo kovaške tradicije, ki je skozi stoletja zaznamovala ta kraj v Lipniški dolini. Pesem kovaških kladiv je bilo nekoč slišati na vsakem koraku. Danes se ob poplavi poceni ponaredkov kovanih izdelkov zdi, da kovaška tradicija zamira, a temu še zdaleč ni tako. Ne v Kropi.

Že sam sprehod skozi Kropo nam pove, da je tradicija umetniškega kovaštva še kako vtkana v kraj. Tako v starem kot novejšem delu najdemo sadove več kot 700-letne tradicije. Umetelno oblikovane okenske mreže, masivne ograje, pristni kovani izveski in drugi kovani okraski na hišah kažejo na to, kako ponosni so še vedno Kroparji na svojo dejavnost.

V UKO Kropa še vedno udarjajo kovaška kladiva.

Sprva so Kroparji umetniško izražanje v železu ohranjali zase. V konec 19. stoletja pa so bili postavljeni temelji za načrtno delo tudi na tem področju. V naslednjih desetletjih je kroparsko umetniško kovaštvo doseglo zavidljivo raven in postalo prepoznavno v svetu.

Kovači namenijo posebno pozornost vsakemu detajlu.

Kovaško tradicijo v Kropi danes nadaljuje podjetje UKO Kropa d.o.o., ki sledi sodobnim trendom in se s svojimi kovanimi izdelki prilagaja zahtevam sodobnega trga. V njihovih delavnicah nastajajo tako okrasni kot uporabni predmeti.

»Med zanimivimi predmeti iz naše delavnice je svečnik, ki ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik,« pove Tomi Kržišnik iz UKO Krope in dodaja: »Večina izdelkov je ročno kovana in zato edinstvena.«

Pri izdelavi svečnikov uporabljajo sestavina, ki dajejo življenjsko moč: rudonosno zemljo, ogenj, zrak, vodo in znoj.

Svečnik, ki ga je zasnoval priznani arhitekt Jože Plečnik.

Tradicijo kroparskega umetniškega kovaštva je zaslediti tudi na širšem območju radovljiške občine in zunaj njenih meja. Kroparski vigenjc, ki so ga izdelali Ukovi kovači, krasi krožišče med Radovljico in Lescami. Unikatne kovane ulične svetilke je mogoče občudovati na parkirišču pred vhodom v staro mestno jedro Radovljice. Tako skulptura vigenjca kot svetilke so plod sodelovanja umetnikov, ki so dali predloge zanje, in kovačev. V UKO so skovali tudi ulične svetilke, ki razsvetljujejo pot okoli Blejskega jezera. V Kranju pa pridih Krope daje kovana ograja na Kokrškem mostu.

Izdelki so plod sodelovanja med umetniki in kovači.

Fotografije: UKO Kropa d.o.o.

UKO KROPA d.o.o.

Kropa 7a

4245 Kropa

T. +386 (0)4 533 73 00

info@uko.si

www.uko.si

Lokacija / Kontakt

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve