Iskanje
Add Listing

Opis

Prelaz na starem Ljubelju je nekdaj veljal za mesto, ki je ločevalo dva naroda. Danes je stari Ljubelj mesto združevanja. Tudi po zaslugi dr. Silva Mirka Tischlerja, ki je pred letom in pol odkupil tamkajšnjo kočo ter jo s svojo ženo Martino spremenil v prijetno točko druženja med ljudmi s slovenske in avstrijske strani.

Koča Stari Loibl Hütte (Stari Ljubelj) z obeliskoma iz leta 1728 v ospredju.

Silvo Tischler je tesno povezan z obema državama. Po mami Slovenec, po očetu Avstrijec, po duši pa, kot pravi sam, »evropski človek«. Zaradi svojih korenin si močno prizadeva, da bi Koča Stari Loibl Hütte postala kraj, kjer bi se Slovenci in Avstrijci srečevali v prijateljskem vzdušju. Kjer ne bi bilo meja, niti tistih v glavi, samo ljudje, ki iščejo svoj kotiček raja kot zatočišče pred vsakdanjim vrvežem v dolini.

Že sámo ime koče »Stari Loibl« odraža povezovalnost, saj vsebuje tako slovensko kot avstrijsko besedo.

Silvo Tischler je bil tudi eden glavnih pobudnikov plesa brez meja na starem Ljubelju, ki je bil prvič organiziran leto pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo in je postal tradicionalen. Enajst let po tem se je odločil, da odkupi kočo na starem Ljubelju. »Ker sem lovec, sem sprva želel postaviti lovsko kočo na Kalu, a mi je nato družina Koren predlagala, da prevzamem to kočo,« svojo odločitev pojasnjuje Tischler.

Angelina in Aleš Grum, Martina Tischler, Herbert Jesenko in Silvo Tischler.

S slovenskimi in avstrijskimi sodelavci jo je obnovil sonaravno, upoštevajoč arhitekturno zasnovo stare koče, ter poskrbel za okolju prijazno samooskrbo koče z električno energijo in vodo. Notranjost koče zaznamujeta tako preteklost starega Ljubelja kot pečat Silva Tischlerja, vsemu temu pa domačnost in toplino dajejo tudi dekoracije Tischlerjeve žene Martine.

Srce koče predstavlja zidana peč, kjer so ploščice s simboli, povezani s Silvom Tischlerjem in tistimi, ki so mu pomagali ustvarjati novo zgodbo koče na Ljubelju.

Upravljanje s kočo je zaupal Alešu Grumu, ki se s svojo ekipo preko celega leta trudi, da bi se pohodniki počutili prijetno. Da so zadovoljni tudi želodčki gostov, poskrbi Toni Kavčič.

Gastronomski šef Toni Kavčič, lastnik Silvo Tischler in oskrbnik Aleš Grum.

Nemalokrat se zgodi, da se iz vseh grl slišita tako slovenska kot avstrijska pesem. »Moja želja je, da bi tu pripravili tudi kulturna srečanja z obeh strani Ljubelja,« pravi Silvo Tischler. Ti bi se pridružili že ustaljenim prireditvam na starem Ljubelju, med katerimi velja izpostaviti Hrastov memorial starodobnikov.

V zimskem času koča ponuja idilično podobo, cesta do koče pa služi kot sankališče.

Fotografije: Koča-Hütte STARI LOIBL

Koča-Hütte STARI LOIBL

Stari Ljubelj

Podljubel 320

SI-4290 Tržič

T: +386 (0) 51 818 797

T: +386 (0) 41 603 269

stari.loibl@gmail.com

www.stari-loibl.eu

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve