Iskanje
Add Listing

IDRIJA – ZIBELKA KLEKLJANE ČIPKE NA SLOVENSKEM

Opis

Človekova potreba po lepem je prisotna že od nekdaj. Tu je svoje mesto našla tudi čipka. Posebno mesto si je v svetovnem merilu izborila idrijska čipka, ki je uspešno kjubovala skozi stoletja in se razvijala pod kleklji idrijskih žena.

Pojav čipkarstva na Idrijskem je tesno povezan z rudarstvom. Moški so delali v rudniku živega srebra, ženske so klekljale čipke. Kasneje so bile čipke pretveza za tihotapce z živim srebrom.

»Zanimiva je zgodba o krošnjarki Marini Melhiorci, drobni ženici, ki je bila na čelu tihotapske združbe,« pripoveduje Mirjam Gnezda Bogataj iz Mestnega muzeja Idrija. »Kasneje so jo ujeli in zaprli v grajsko ječo, a se je pretkani ženici uspelo rešiti.«

Razcvet je idrijska čipka doživela v drugi polovici 19. stoletja. Njeno ime je v svet ponesel trgovec Franc Lapajne, leta 1876 je bila ustanovljena čipkarska šola. Klekljanje se je postopoma začelo širiti proti Gorenjski na eni in Primorski na drugi strani.

Miza s prtom, ki ga je za Jovanko Broz klekljalo 20 najbolj veščih idrijskih klekljaric in je eden največjih protokolarnih izdelkov iz čipk. Danes je na ogled na stalni razstavi o idrijski čipki v Mestnem muzeju Idrija.(foto: Tomaž Lauko, Fototeka MMI)

Čipkarska šola v Idriji še danes velja za eno najuglednejših, v svojih vrstah ima tudi največ učenk in učencev. Kot pravi vodja čipkarske šole Metka Fortuna, v času šolanja pridobijo tradicionalna, nujno potrebna znanja o klekljanju idrijske čipke. »Otroci ustvarjajo in delajo z rokami, razvijajo občutek za natančnost, vztrajnost, potrpežljivost, za lepo. Na lastne oči lahko vidijo svoj napredek.«

In res je lepo videti, kako pod drobnimi spretnimi prstki nastajajo prave umetnine. Najmlajše klekljarice imajo komaj šest let. Večinoma so jih navdušile njihove »none«. Ella pravi, da rada kleklja, hkrati pa so čipke znamenitost Idrije. Šana je klekljala še preden je prestopila šolski prag. Enajstletno Marušo smo ujeli med pripravami na tekmovanje, kjer je vadila klekljanje »mizice«.

Nekatere od teh deklet so prave mojstrice risanja vzorcev in klekljanja čipk.

Čipka »Moj drugi jaz«. Avtorica vzorca je enajstletna Ajša Podgornik, sklekljala jo je s prijateljicami pod mentorstvom Maje Svetlik in Dragice Česnik.

Čipka, ki jo Metka Fortuna imenuje »Klekljana zgodba o Idriji« - simbolizira kapljice samorodnega živega srebra ter plasti cinabaritne rude. (Avtorica idejne zasnove in vzorca: Maja Svetlik, klekljarica: Meta Bogataj)

Veščine klekljanja idrijske čipke pridobivajo tudi odrasli. Pridobljeno znanje nadgrajujejo s svojo kreativnostjo. Čipka postaja umetniško izrazno sredstvo.

Idrijska čipka v modnem svetu – modni oblikovalec Borut Šulin v sodelovanju z Čipkarsko šolo Idrija. Avtorica vzorcev za klekljanje Maja Svetlik, čipke sta klekljali Marija Jereb in Natalija Turk.

Idrijska čipka tako ohranja svojo ponosno držo, ki jo med drugim pokaže na tradicionalnem Festivalu idrijske čipke.

Fotografije: TIC Idrija

TIC Idrija

Mestni trg 2 (pri Črnem orlu)

SI-5280 Idrija

T: 05 37 43 916

tic@visit-idrija.si

www.visit-idrija.si

Lokacija / Kontakt

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve