Iskanje
Add Listing

Opis

Ob robu slikovite vasice Prem stoji grad, ki se ponosno dviguje med brkinskimi griči. V svoji 800-letni zgodovini je preživljal turbolentne čase, a za razliko od ostalih ob reki Reki, preživel. Zamenjal je več lastnikov. Zadnji, tržaški zdravnik Bruno Zuccolini, ga je leta 1927 rešil pred razprodajo kot gradbeni material in ga preuredil v svojo rezidenco. Opremil ga je v svojem stilu in na vsakem koraku je najti italijanske elemente.

Beneški konzoli, ki predstavljata žensko in moškega.

V slavnostni dvorani s črnimi stenami in zanimivimi poslikavami naj bi Zuccolini sprejemal svoje goste. »V spodnjem delu dvorane naj bi bili navadno moški obiskovalci, na balkonu pa so klepetale ženske,« pripoveduje kustosinja Mateja Kakež. Domačini pripovedujejo, da so skozi vrata v zgornjem delu dvorane včasih vstopili muzikanti in tako presenetili Zuccolinijeve goste.

V spodnjem delu dvorane so v podobi žensk naslikani letni časi, zgoraj znamenja horoskopa. Zuccolini je upodobljen v sliki strelca, njegova žena pa kot rimska boginja lova Diana.

Pred vhodom v grajsko kapelo je naslikan sv. Krištof, ki v roki drži avto, s kakršnim naj bi se na Prem vozil Zuccolini.

Zuccolini je pozornost med domačini vzbujal s svojim avtomobilom, med otroki pa z oblečenim psom. Starejša gospa Ivanka, ki je bila takrat še majhna deklica, se spominja: »Nabrale smo vijolice in jih nesle Zuccolinki. Gospa nam je dala nekaj denarja in z njim smo šle v trgovino kupit karamele.«

Po vojni je bil grad nacionaliziran, a življenje v njem ni zamrlo. Ob prazniku Svete Helene, 18. avgusta so nekoč potekali plesi na travniku znotraj grajskega obzidja. »Fantje iz vasi so prinesli klopi, nabrali smrečje za okrasitev, postavili oder iz palet. Bilo je lepo, vse okrašeno z lučkami, plesali so stari in mladi,« se spominja oskrbnica gradu Hermina. Moški so ob popoldnevih radi balinali na grajskem dvorišču. »Ni jih prestrašila niti nevihta in po vsej vasi je bilo slišati, kako so se včasih prepirali zaradi igre,« dodaja njena hči Karmen.

Na Gradu Prem je prenočeval tudi polihistor Janez Vajkard Valvazor.

Romantično okolje grajskega vrta je idealno za poroke. (foto: Marjan Krebelj)

Danes grad služi različnim dogodkom. Na grajskem dvorišču je že marsikateri par dahnil svoj usodni »da«. Med temi pari sta tudi Sara in Robert. »Vedno sem govorila, da se bom poročila na Permu,« pripoveduje Sara. »Se je zaljubila v Prem, tako kot vame,« smeje doda Robert. »Je majhno, simpatično, skromno, ampak pravljično,« pojasnjuje Sara in hkrati poudari prednost, da tukaj lahko civilna in cerkvena poroka potekata »pod eno streho«.

Fotografije: TIC grad Prem

Občina Ilirska Bistrica

Bazoviška cesta 14

6250 Ilirska Bistrica

T. +386 (0)5 71 41 361

F. +386 (0)5 71 41 284

obcina.ilirska-bistrica@ilirska-bistrica.si

www.ilirska-bistrica.si

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve