Iskanje
Add Listing

Opis

Če bi se pred davnimi leti sprehajali po tržiškem gorskem kraljestvu, bi po ljudskih pripovedih mogoče kje srečali kakšnega zmaja. Danes je bolj verjetno, da boste na kateri od številnih gorskih poti srečali gorskega kolesarja, ki bodisi išče adrenalin bodisi zgolj sprostitev v naravi. Razkošje poti, ki jih ponujajo strmine v okolici Tržiča, ne bodo pustile hladnih ne tistih, ki želijo le pobegniti od vrveža v dolini, ne tistih, ki iščejo vedno nove izzive.

Tržiške kolesarske poti ponujajo izjemne razglede in oddih v naravi. (Foto: Aljaž Anderle)

Izbira, kam zavrteti pedala, je v tržiškem koncu velika. Za tiste, ki uživajo v razgledih in pri tem še nekaj naredijo za svoje telo, je zanimiva trasa pod Košuto –  najdaljšo slovensko goro, kamor naj bi se po legendi zalezel tudi zmaj, ‘kriv’ za nastanek Tržiča. Na poti lahko kolesarji med drugim doživijo slikovito Dovžanovo sotesko, v postojankah na planinah pa najdejo dobro okrepčilo – od masovneka (planšarske jedi iz kisle smetane, jajc in moke) na Dolgi njivi do odličnih štrukljev na Kofcah.

Za kolesarje je še posebej zanimiva planina Šija in Taborniški dom, kjer lahko najdejo svoj mir in uživajo v čudovitem razgledu. (Foto: Marko Tadl)

Eden od ‘kolesarjev na gori’, torej tistih, ki uživajo na poti do nekega vrha,  je domačin Anže Štucin. Pravi, da rad uide v samoto gorskega sveta in uživa v naravi. »Moj najljubši konec je Lomska dolina zaradi čudovitih razglednih točk,« pripoveduje. »Zvečer ali zjutraj, ko prideš v tišini, ti pot prečkajo košute, jeleni. To je zame posebno doživetje.«

Foto: Luka Rener

Za tiste kolesarje, ki jih gorsko kolesarstvo privlači bolj zaradi izzivov, ki jih ponujajo gore, je zanimiva pot okoli Begunjščice. Že na začeku poti od Podljubelja do planine Preval jih čaka zahteven vzpon. Na tem odseku je bil nekoč tudi rudnik živega srebra, t.i. Šentanski rudnik. Najbolj je treba napeti moči ob vzponu na Zelenico, najvišjo točko trase, kjer imajo kolesarji res občutek, da so prikolesarili v osrčje gora.

Zelenica (Foto: Vili Vogelnik)

Andrej Remškar, še en Tržičan, predan pedaliranju po okoliških hribih, kot eno od prednosti tržiških gorskokolesarskih poti poudarja dobro razmerje med vzponi in spusti. Sam ima sicer raje spuste, po možnosti v družbi s prijatelji. »Pri tem ne gre za to, da bi tekmovali, kdo bo prej dol. Bolj je smisel v tem, da zvoziš tudi kakšne tehnično zahtevnejše odseke, kjer si včasih šel peš.«

Pod planino Pungrat (Foto: Jano Meglič)

Ne glede na to, ali greste s kolesom raje gor ali dol, preizkušate svoje zmogljivosti ali se predajate čudoviti naravi, raje uberete krajše poti ali zavijete še k sosedom – v tržiški konec se vedno splača priti.

 Fotografije: Arhiv TPIC Tržič 

Občina Tržič

Turistično promocijski in informacijski center (TPIC)

Trg svobode 18, 4290 Tržič

T: +386 (0)4 597 15 36

T: +386 (0)4 597 15 24

T: +386 (0)51 627 057

E: informacije@trzic.si

www.visit-trzic.com

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve